ΔΙΑΤΡΟΦΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ

FGFENENUTRITION

Τι είναι;

Πρόκειται για τεστ με το οποίο ο διαιτολόγος συμβουλεύεται το γενετικό υπόβαθρο του ασθενή, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της υγείας του και το σχεδιασμό ενός ιδανικού εξατομικευμένου διαιτολογίου.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του;

Πλεονέκτημα ζωής σε όλους  όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που είναι «κρυμμένες»  στα γονίδια για  να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους , στις ατομικές τους ανάγκες και δυνατότητες.

Που βασίζεται;

Βασίζεται σε κορυφαία άρθρα, βιβλία, μονογραφίες, ή ερευνητικές εργασίες που έχει υποβληθεί σε έλεγχο από την επιστημονική κοινότητα και θεωρούνται αξιόπιστα (Συγκεκριμένα κάθε πληροφορία που δίνεται έχει δημοσιευθεί σε έγκριτες peer-reviewed πηγές, από σεβαστές ακαδημαϊκές εκδόσεις και  έχει ελεγχθεί από έναν ή περισσότερους άλλους επιστήμονες)

Σε ποια ηλικία είναι καλό να κάνουμε το τέστ στα παιδιά ;

Εφόσον μιλάμε για προδιάθεση όσο μικρότερα τόσο πιο χρήσιμη η πληροφορία που θα λάβετε για το παιδί σας

Τι απαντάει/εξασφαλίζει;

FGFENENUTRITION1

  • Προδιάθεση για παιδική παχυσαρκία

Απαντάει στο αν το παιδί έχει  γενετική προδιάθεση να ανάπτυξη παχυσαρκία στο μέλλον (βασιζόμενο στη μελέτη γενετικών πολυμορφισμών, επαινετικών τροποποιήσεων και στο προσδιορισμό πολλαπλών αντίγραφων γονιδίων-CNVs). Βασιζόμενος ο διαιτολόγος στο γενετικό προφίλ του παιδιού μπορεί να προτείνει εξατομικευμένη διατροφή

  • Αναίμακτος προσδιορισμός γενετικής προδιάθεσης για δυσανεξίες

Εξασφαλίζει αναίμακτα τη διάγνωση μόνο   για δυσανεξίες στις οποίες υπάρχει επιστημονική βάση (και  δεν είναι εμπορικά τρικ), όπως προδιάθεση για δυσανεξία  στη λακτόζη, και  δυσανοχή στη γλουτένη . Είναι σημαντικό ένα παιδί να λαμβάνει  ειδικά προϊόντα σε περίπτωση κοιλιοκάκης, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και διάφορες κολίτιδες.

FGFENENUTRITION2

  • Αθλητικές αποδόσεις και πρόληψη τυχών αθλητικών κακώσεων

α) Ναι,  θα μπορούσε να γίνει επιλογή για το παιδί κατάλληλου αθλήματος και κατάλληλης προπόνησης με βάση το γενετικό προφίλ για την μεγιστοποίηση των επιδόσεων και διατήρηση της καλύτερης δυνατής φυσικής κατάστασης σε συνεννόηση με τους επιστημονικούς συνεργάτες μας.

β) Τέλος θα μπορούσε να γίνει ανίχνευση γενετικών τροποποιήσεων  για τον  έλεγχο του πιθανού κινδύνου τραυματισμού στους τένοντες (π.χ. ρήξη αχίλλειου τένοντας)  και στα οστά (κατάγματα-προδιάθεση για οστεοπόρωση), οποίος  αποτρέπει τους επίπονους τραυματισμούς στην  διάρκεια των αθλημάτων με κατάλληλη προπόνηση και πρόληψη. Επιπλέον ανίχνευση γενετικών τροποποιήσεων που προδιαθέτουν ή όχι στη ταχύτερη υποκατάσταση τραυματισμών

  • Προδιάθεση για βουλιμία/ανορεξία

Ανίχνευση γενετικών τροποποιήσεων  που επηρεάζουν την ψυχολογική κατάσταση (ανεξάρτητα από το περιβάλλον) και το οδηγούν σε  συναισθηματική λήψη φαγητού (emotional eating).  H ενίσχυση, ενθάρρυνση και παρακολούθηση αυτών τω παιδιών μπορούν να αποβούν σωτήριες για τη μετέπειτα εξέλιξη τους.

FGFENENUTRITION3

  • Προδιάθεση για καρδιαγγειακά ή διαβήτη;

Ανίχνευση πιθανών γενετικών τροποποιήσεων που αυξάνουν την πιθανότητας εμφάνισης ενός κακού  λιπιδαιμικού προφίλ (αύξησης δηλαδή της κακής  χοληστερόλης ή και των τριγλυκαιριδίων). Το γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά, γνώση σημαντική για την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού κ την πρόληψη.  Tο ίδιο τεστ μας προσδιορίζει κ τυχών ανωμαλίες στο μεταβολισμό των σακχάρων που μπορεί σταδιακά να οδηγεί σε ινσουλινοαντίσταση κ διαβήτη 2 στην εφηβεία.

Πως θα αξιοποιήσω τα δεδομένα του γενετικού προφίλ του παιδιού μου;

Στο τέλος θα λάβετε ειδικό διαιτολόγιο κ εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση με βάση το γενετικό προφίλ του παιδιού σας. Το κέντρο μας συνεργάζεται με ειδικό ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή, ορθοπαιδικό κ παθολόγο σε περίπτωση που χρειάζεται η παρέμβασή του.

Η διαδικασία θα είναι επίπονη για το παιδί μου ;

H διαδικασία είναι απλή και ολιγόλεπτη καθώς η λήψη δείγματος επιθηλιακών κυττάρων γίνεται με τη χρήση ειδικής μπατονέτας από την εσωτερική πλευρά του μάγουλου του παιδιού. Τα δείγματα στέλνονται αυθημερόν σε εξειδικευμένο κέντρο Μοριακής Βιολογίας και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Κρήτης γίνονται οι μοριακοί έλεγχοι και η βιοστατιστική ανάλυση των δεδομένων. Οι απαντήσεις επιστρέφουν σφραγισμένες ενώ πρόσβαση έχουν μόνον οι γονείς ή ο κηδεμόνας του παιδιού.

Πόσο κοστίζει ;

To κόστος για τον πλήρη έλεγχο ανέρχεται στα 300 ευρώ , με την  προκαταβολή του 50%  σας εξασφαλίζουμε την σειρά προτεραιότητας σας ενώ με την παραλαβή  των αποτελεσμάτων εξοφλείται  το υπόλοιπο.

Υπάρχει βιβλιογραφία κ επιστημονική τεκμηρίωση όλων αυτών;

Φυσικά και σας την παραθέτουμε ενδεικτικά την παρακάτω.

Βιβλιογραφία

1. Llewellyn CH, Trzaskowski M, van Jaarsveld CH, Plomin R, & Wardle J (2014) Satiety mechanisms in genetic risk of obesity.  JAMA Pediatr 168(4):338-344 .

2. Gonzalez JR, et al. (2014) Genetic risk profiles for a childhood with severely overweight.  Pediatr Obes 9(4):272-280 .

3. Domingue BW, et al. (2014) Polygenic risk predicts obesity in both white and black young adults.  PLoS One 9(7):e101596 .

4. Young RP & Hopkins RJ (2013) Genetic risk in childhood obesity: implications for clinical practice.  JAMA Pediatr 167(2):196-197 .

5. Reinehr T (2013) Lifestyle intervention in childhood obesity: changes and challenges.  Nat Rev Endocrinol 9(10):607-614 .

6. Bradfield JP, et al. (2012) A genome-wide association meta-analysis identifies new childhood obesity loci.  Nat Genet 44(5):526-531 .

Υπάρχει βιβλιογραφία που υποστηρίζει το προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας των παιδιών ή το χρονικό προσδιορισμό της πρώιμης ύβης στα παχύσαρκα παιδιά ;

Μπορούμε να προσδιορίσουμε σε έναν ενήλικα την ακριβή βιολογική του ηλικία με βάση τη νεα επιστημονική γνώση , δεν υπάρχει όμως βιβλιογραφία κ άρα να γίνει  έγκυρη διάγνωση για το χρονικό προσδιορισμό της ύβης για τα παιδιά παρα μόνον απλή εκτίμηση. Σε περίπτωση που επιθυμείτε την συμμετοχή σας σε ερευνητικό επίπεδο για τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας θα έχετε προτεραιότητα κ μείωση του τελικού κόστους.

Οι υπηρεσίες αυτές ισχύουν και για ενήλικες.

Kονδάκη Αικατερίνη Διαιτολόγος B.Sc

MSc. Διατροφή κ Δημόσια Υγεία

Επιστημονικός συνεργάτης Χροκόπειου Πανεπιστημίου

Καλλιόπη Κ. Γκούσκου MSc, PhD

Διδάκτωρ Παν/μιου Κρήτης

Μοριακός Βιολόγος

Συνεργαζόμενη ερευνήτρια Ιατρικής Κρήτης

CEO  Εμβιοδιαγνωστικής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s